Biuro Obsługi Klienta +48 22 308 66 55 - Pn-Pt 8:00-16:00 - DARMOWA DOSTAWA już od 199 PLN
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023

66,83 zł
brutto / szt.
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: / szt.
Cena regularna: / szt.
Cena katalogowa:99,99 zł
z
Możesz kupić także poprzez:
Produkt dostępny
Produkt dostępny
Ten produkt nie jest dostępny
Bezpieczne zakupy

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.

Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na 'Kuchnię Słowian'. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!

Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej 'Pożywienie Słowian'. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: 'Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim' i 'Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska'. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki 'Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…'.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki 'Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…' oraz redaktor wydań zbiorowych 'Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim' i 'Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska'.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Kod producenta
9788310140654
Tytuł
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych..
EAN
9788310140654
Rok wydania
2023
Rodzaj oprawy
twarda
Liczba stron
320
Format
196x255 mm
Kategoria
Literatura
Kulinaria
Autor
Hanna Lis
Wydawnictwo
NASZA KSIĘGARNIA
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel