Robert Makłowicz

 

Polecamy książki Roberta Makłowicza

Odkryj fascynujący świat smaków i przygód kulinarnej literatury!

Zapraszamy Cię do zakupu książek niezrównanego autora Roberta Makłowicza, mistrza kulinarnego pióra i niezapomnianego odkrywcy kuchennych sekretów.

Robert Makłowicz, znany ze swego wykwintnego smaku i pasji do podróży kulinarnej, to prawdziwa ikona gastronomii. Jego książki to prawdziwe skarbnice wiedzy dla miłośników dobrego jedzenia i eksploratorów smakowych uniesień. Przygotuj się na wciągającą podróż po smakach, aromatach i historiach, które ożywają na kartach jego dzieł.

Ciekawostki o Robercie Makłowiczu tylko dodają smaku jego literackiemu dziedzictwu. Ten nieustraszony podróżnik kulinarny przemierzał dżunglę smaków na wszystkich kontynentach, zgłębiając sekrety lokalnej kuchni i poznając autentyczne tradycje kulinarne. Jego odkrycia są owocem niezliczonych wypraw, które zapierały dech w piersiach i zachwycały zmysły.

Nie tylko jest znany jako utalentowany pisarz, ale także jako gwiazda telewizji kulinarnej, która wciąga widzów w magiczną podróż po kulinarnych rajach. Jego charyzma i umiejętność przekazywania pasji do gotowania sprawiają, że staje się inspiracją dla wielu kuchennych entuzjastów.

Dzięki jego książkom, będziesz miał niepowtarzalną szansę odkrycia tajemnic tradycyjnych przepisów, niezwykłych składników i technik kulinarnej sztuki. Od rozgrzewających zup po wykwintne potrawy, od prostych przekąsek po rafinowane desery - Makłowicz nie zawodzi, zawsze serwując kulinarne arcydzieła na srebrnej tacy słów.

Zapomnij o codziennym jedzeniu i daj się ponieść wyobraźni kulinarnej. Książki Roberta Makłowicza to kuchenne przewodniki pełne smakowych eksperymentów i niezawodnych przepisów. Przygotuj się na wybuch emocji smakowych i kulinarne zaskoczenia, które z pewnością zadowolą najbardziej wymagających koneserów.

Nie zwlekaj dłużej! Wejdź do świata Roberta Makłowicza i pozwól,
aby Twoje kulinarny wyobraźnia została uwolniona.

Książki tego wyjątkowego autora to nie tylko przepisy, to prawdziwe historie, które będą Ci towarzyszyć na drodze poznawania niezwykłych smaków.

 

 

NOWOŚĆ

"Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia"

 

Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin.

Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach.

Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak:

Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!

 

Zamów już dziś

 

 

 

C. K. Kuchnia

Dalmacja

Café Museum

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Robert Makłowicz od lat związany jest uczuciowo z Dalmacją. Jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytając "Café Museum", pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłością potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej — natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz (Krzysztof Varga). "Café Museum" to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami.

Zamów już dziś

Zamów już dziś

Zamów już dziś

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium