loadingimg

Wczytuję dane...

Akceptujemy

Zapłać po przez PatyU - wygodnie i bezpiecznie!


Zapłata kartą kredytową / płatniczą MasterCard Zapłata kartą kredytową / płatniczą VISA Przelew bankowy Zapłata gotówką (przy odbiorze)

Wysyłka książek


powrót do poprzedniej stronypoprzedni
następny
Smaki dwudziestolecia
Promocja

Smaki dwudziestolecia

Dostępność 24-48 h
średnia: 0.0  ocen: 0

Wysyłamy w terminie: 24 godzin

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Pwn

Dodaj: szt.
KUP KSIĄŻKĘ

Nasza cena:62,90 PLN
69,89 PLN
Oszczędzasz: 6.99 PLN
Cena z okładki: 69.89 PLN

  • Opis książki

  • Dane szczegółowe

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.
AutorŁozińska Maja
Format16.8x24.0cm
ISBN9788301167493
Objętość184
OprawaTwarda
Rok wydania2011
TematykaHistoria Archeologia
Wydanie1